We wonen niet in gezonde huizen, bouwen gebeurt nog te veel vanaf eigen eilandjes en we moeten verder kijken dan de euro. De waarde van een gebouw wordt niet alleen bepaald door het bouwsel. Er is zoveel meer winst te behalen. Wim-Heerke Spronk vertelt.

‘Kijk naar materialisatie, kijk naar het proces, naar de herbruikbaarheid – dus remontabel bouwen – en industrialisatie is natuurlijk sowieso een must. Waarom doen we nog alles op de bouwplaats? Om een voorbeeld te geven: als je een woning bouwt op een traditionele manier met beton, dan is dat sowieso heel vies. Je hebt veel transportbewegingen om alles neer te zetten. Voor een prefab-betonwand heb je per wand een vrachtwagen nodig voor het gewicht. Onze woning gaat op één vrachtwagen. Als je kijkt naar het in elkaar zetten van zo’n woning, als je op de traditionele manier bouwt, dan ben je twee keer zo lang bezig met drie keer zoveel mensen ten opzichte van een houten woning neerzetten zoals wij dat doen. Een casco van ons staat in een dag. Dus dat kan.’  

Kant-en-klaar 

En met ons doelt Wim-Heerke Spronk op zijn onafhankelijke bedrijven: Greentogether en Renewbuilding. ‘Greentogether staat voor samen. Dat heb je nodig voor een grootschalige verandering.’ De architecten die verbonden zijn aan het samen groen doen, hebben slimme, kant-en-klare, biobased gebouwen uitgedacht voor woningbouw en utiliteit à la scholen en brandweerkazernes. Renewbuilding is de toeleverancier naar de bouw. ‘We willen kennis delen met bouwbedrijven, maar met je koffertje en een maatpak daarnaartoe, dat heeft geen effect.’ Daarom hebben ze bedacht om direct met kant-en-klare, biobased circulaire casco’s te komen. De bouw is zoekende en door kennis te delen wordt circulair bouwen bereikbaar, door opschalen betaalbaar. 

Lees hier het complete artikel!

Terug naar nieuws